Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/300-6688

Blog

Pacal – pörkölt vagy leves? Erdélyben nem kérdés!

Pacal – pörkölt vagy leves? Erdélyben nem kérdés!

Magyarországon, ha pacalt emlegetsz, szinte mindenki rávágja: pörkölt! Jó szaftosan, sok kenyérrel, csípősen.
Nálunk, Erdélyben viszont egészen mást értünk pacal alatt. Itt a pacal legtöbbször levesként kerül az asztalra, és ha egyszer megkóstolod, megérted, miért.

A székely pacalleves nem bonyolult, de annál tartalmasabb. Savanykás, fokhagymás, forró – és ami a legjobb benne: egyszerre finom és laktató. Téli napokon, de nyáron egy kiadós ebéd részeként is tökéletes választás.

Pacalleves, ahogy nálunk készül

Székely Csemege pacalleves

Hozzávalók (4 adag)

  • 1 kg előfőzött, tisztított marhapacal
  • 4–5 gerezd fokhagyma (fél adagot a főzővízbe, a többit később)
  • 1 közepes sárgarépa
  • Olaj vagy zsiradék a pároláshoz
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál ecet
  • Friss petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Pacalt tedd hideg vízbe, add hozzá a sót és a fél fokhagymát, majd főzd puhára – kb. 2 óra kemény lobogó vízben.
  2. Ha kész, vedd ki a pacalt, vékony csíkokra vágd, és visszateszed a levesbe. Add hozzá a pirospaprikát is.
  3. A sárgarépát és a maradék fokhagymát reszeld le, pirítsd elő olajon vagy zsíron puhára, majd add a leveshez.
  4. A tejfölt dolgozd össze a tojássárgájával, és habard be vele a levest 
  5. Sózd, borsozd, savanyítsd ecettel, és keverd hozzá az aprított petrezselymet .
  6. Tálald forrón, extra tejföllel és csípős paprikával, ízlés szerint 

Erdélyben ezt így szeretjük – a pacalleves nemcsak finom, egyedi de egy igazi gasztro kaland Erdély ízeiből.
Ha megjött a kedved hozzá, készítsd el a hétvégén illetve ne felejts el szét nézni nálunk és beszerezni más Székely Csemege finomságokat is.

https://www.szekelycsemege.hu

Jó étvágyat kívánunk, székely módra!