Pacal – pörkölt vagy leves? Erdélyben nem kérdés!

Magyarországon, ha pacalt emlegetsz, szinte mindenki rávágja: pörkölt! Jó szaftosan, sok kenyérrel, csípősen.
Nálunk, Erdélyben viszont egészen mást értünk pacal alatt. Itt a pacal legtöbbször levesként kerül az asztalra, és ha egyszer megkóstolod, megérted, miért.
A székely pacalleves nem bonyolult, de annál tartalmasabb. Savanykás, fokhagymás, forró – és ami a legjobb benne: egyszerre finom és laktató. Téli napokon, de nyáron egy kiadós ebéd részeként is tökéletes választás.
Pacalleves, ahogy nálunk készül
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg előfőzött, tisztított marhapacal
- 4–5 gerezd fokhagyma (fél adagot a főzővízbe, a többit később)
- 1 közepes sárgarépa
- Olaj vagy zsiradék a pároláshoz
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejföl
- Só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál ecet
- Friss petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
- Pacalt tedd hideg vízbe, add hozzá a sót és a fél fokhagymát, majd főzd puhára – kb. 2 óra kemény lobogó vízben.
- Ha kész, vedd ki a pacalt, vékony csíkokra vágd, és visszateszed a levesbe. Add hozzá a pirospaprikát is.
- A sárgarépát és a maradék fokhagymát reszeld le, pirítsd elő olajon vagy zsíron puhára, majd add a leveshez.
- A tejfölt dolgozd össze a tojássárgájával, és habard be vele a levest
- Sózd, borsozd, savanyítsd ecettel, és keverd hozzá az aprított petrezselymet .
- Tálald forrón, extra tejföllel és csípős paprikával, ízlés szerint
Erdélyben ezt így szeretjük – a pacalleves nemcsak finom, egyedi de egy igazi gasztro kaland Erdély ízeiből.
Ha megjött a kedved hozzá, készítsd el a hétvégén illetve ne felejts el szét nézni nálunk és beszerezni más Székely Csemege finomságokat is.
Jó étvágyat kívánunk, székely módra!