Erdély különleges köretei – 2. rész: Gríz, ahogy nálunk készül – szaftos füstölt tarjával és fokhagy

A grízről sokan csak a tejbegrízre gondolnak, de nálunk Erdélyben ennek az egyszerű alapanyagnak sokkal több arca van. A gríz – vagy ahogy sokan mondják, dara – nemcsak édesen finom, hanem sós köretként is tökéletes, főleg, ha egy igazi székely, szaftos hús kerül mellé az asztalra.
Erdélyben gyakran készül a gríz sós köretként – egyszerű, kiadós, és kiválóan felszívja a húsok, mártások ízét. És hogy mi kerül mellé? Például a mennyeien füstös, szaftos Székely Csemege füstölt tarja, amit hidegen, melegen, sütve vagy főzve is imádunk.
Gríz köret, székely módra:
A vizet enyhén megsózzuk, felforraljuk, majd lassan, folyamatos kevergetés mellett szórjuk bele a búzadarát. A titok ugyanaz, mint a puliszkánál: türelem kell hozzá, nehogy csomós legyen. Addig főzzük, amíg szép sűrű, de még puha állagot kapunk.
Tálalás előtt egy kis vajjal vagy zsírral meglocsoljuk – így lesz igazán krémes és telt ízű.
És amitől az egész igazán különleges lesz:
A füstölt tarját enyhén megpirítjuk, hogy ropogós legyen a széle, belül viszont szaftos maradjon. Mellé pedig elkészítjük a fokhagymás rozsdás mártást, ami Erdélyben sok húsos fogásnak elmaradhatatlan kísérője.
Fokhagymás rozsdás mártás, egyszerűen:
Egy kevés lisztet zsíron vagy vajon aranybarnára pirítunk – innen a neve, mert „rozsdás” színű lesz. Ha megpirult, hozzáadunk apróra zúzott fokhagymát, majd lassan felöntjük vízzel, és addig kevergetjük, amíg selymes, sűrű mártást kapunk. Sóval, borssal ízesítjük, és kész is!
A gríz, a szaftos tarja és a rozsdás mártás együtt igazi székely lakoma – egyszerű hozzávalókból tartalmas, laktató, és garantáltan összetereli a családot az asztal köré.
Ha megjött a kedved egy jó kis házias fogáshoz, nézz szét nálunk, és szerezd be a legfinomabb hozzávalókat.