Erdély különleges köretei – 1. rész: A puliszka, ahogy nálunk készül

Erdélyben a puliszka több mint egyszerű köret – ez maga az otthon íze. Egy olyan étel, amit minden család kicsit másképp tálal, mégis mindenhol ugyanazt jelenti: laktat, összefogja az asztal körül a családot, és ahogy nálunk mondják, „megmelengeti a szívet is”.
A puliszka nem bonyolult, de annál finomabb: kell hozzá kukoricadara, víz, só – meg egy jó adag türelem és szeretet.
Nálunk így készül:
A vizet felforraljuk egy csipet sóval, majd apránként, kézzel kevergetve szórjuk bele a kukoricadarát. Nem szabad siettetni – a jó puliszka titka, hogy szép lassan, sűrű, de még krémes állagúra főzzük. Amint elkészül jöhet a döntés: forrón kanalazod a tányérba, vagy hagyod kihűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.
Nálunk sokféleképpen kerül az asztalra: van, aki forrón, hideg tejjel locsolva szereti – egyszerű, laktató, frissítő mégis megunhatatlan. Máskor köretként tálaljuk sültek mellé. De a legnagyobb kedvenc? A rakott puliszka, juhtúróval, ropogós szalonnával – igazi ünnepi fogás, amiből mindenki repetát kér.
Rakott puliszka, ahogy mi szoktuk:
A puliszkát félkeményre főzzük – se túl lágy, se túl kemény, pont olyan legyen, hogy szépen lehessen rétegezni. Közben a szalonnát ropogósra pirítjuk. A juhtúrót és a tejfölt kikeverjük, hogy selymes, krémes réteg legyen belőle.
Aztán jöhet a rétegezés: egy adag puliszka, rá a juhtúrós-tejfölös krém, jó sok ropogós szalonna, majd kezdjük elölről, míg el nem fogy minden. A tetejére még mehet szalonna és tejföl meg akár egy kis sajt is, hadd piruljon szépen a sütőben. Ha elkészült, hideg tejföllel tálaljuk – ettől lesz igazán frissítő, krémes.
Ez nem csak egy étel – ez Erdély íze, amit egyszerű megcsinálni, de örök emlék marad.
Nemsokára folytatjuk!
A következő blogcikkben megmutatjuk, hogyan készítjük a grízt, mint különleges székely köretet – nálunk nemcsak levesbe kerül, hanem szaftos, fokhagymás húsok mellé is tökéletes.
Addig is, ha megjött a kedved hozzá, nézz szét a Székely Csemegénél, és szerezd be a legjobb hozzávalókat: https://www.szekelycsemege.hu